Mit jelent a szabályozott, száraz sóterápia?

 
 

A szabályozott száraz sóterápia egy egyedülálló módszer, mely a barlangterápián alapul, amelyben – kősó- és szilfin-falú – sóbányák, barlangok gyógyhatású atmoszféráját használták fel légúti megbetegedések gyógyítására.

Napjainkban Európa sok országában az egészségügy része lett. A 80-as évek végén Oroszországban fejlesztették ki először a mesterséges sóbarlangokat/sószobákat.

Prof. Dr. med. Alina V. Chervinskaya Légzésklinikai Tudományos Kutatóközpont (Oroszország) vezetője alkotta meg a szabályozott, gyógyító mikroklímájú sóbarlang-terápiás módszert.

Szakmai területe a tüdőgyógyászat és a rehabilitációs orvoslás. Több mint 15 éve foglalkozik a gyógyító hatású sóaeroszolok hatásmechnizmusának tanulmányozásával, sóterápiai módszer klinikai hatásosságának megalapozásával.

A tudósok úgy alakították ki a sógenerátorokat, hogy az minél tökéletesebben utánozzák a természetes sóbányák mikroklímáját. A sóterápia hatásának fő tényezője, a darált, száraz sóaeroszol, amelyek részecskéi negatív elektromos töltéssel bírnak.

A száraz sóterápiás barlangok legfontosabb előnye a nedves sóterápiával szemben, hogy a sórészecskék nem telítődnek nedvességgel, emiatt nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáin, hanem eljutnak a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig.

Ezáltal a száraz sóterápia tüdőtisztító hatása ötszöröse a nedves sóterápiával szemben.

A sóaeroszolt nagytisztaságú orvosi gyógysóból állítják elő a sógenerátorok.

Mind a felhasznált só, mind a sógenerátor rendelkeznek megfelelő tanúsítvánnyal.