KRUPP

Egy életveszélyes felső légúti fertőzés.

Típusai:

  1. Vírusos krupp
  2. Spasztikus (görcsös) krupp
  3. Bakteriális légcsőgyulladás

Általában éjszaka, váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség, jellegzetes száraz, ugató köhögés jellemzi.

A roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet a kialakuló oxigénhiány, a szervezet kimerülése, vagy a légút teljes elzáródása nyomán bekövetkező fulladás miatt.

A krupp jellemzően a csecsemők, kisgyermekek betegsége. Minél fiatalabb korú a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutak, így egy erőteljes nyálkahártya duzzanat nagyon gyorsan képes az egészen szűk légutakat beszűkíteni. A betegség éppen ezért különösen veszélyes 3 éves kor alatt! A betegség 12-14 éves korig jelentkezhet, ezután a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy biztosítsák a megfelelő légcserét.

A légcső gyulladását mintegy 200 különböző légúti vírus okozhatja. A legsúlyosabb tünetek azonban az influenzavírushoz köthetők. Egy-egy vírus többször is megbetegítheti az embert, ezért a krupp, gyermekkor alatt többször is előfordulhat.

A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkezhetnek leginkább. Kialakulásának nagymértékben kedvez a légszennyezettség!

A tünetek jelentkezésekor az első teendők, a gyermek korától és az állapotától függően, az orvos, vagy mentők értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése, hogy a roham a lehető legrövidebb ideig tartson, így a lehető legkevésbé veszélyeztesse az agy oxigénellátottságát.

Az orvos kalciumot, antihisztamin készítményt, szteroid tartalmú kúpot vagy injekciót adhat, illetve fontos az inhalálás.

Erre hajlamos gyermekeknél, kiemelkedően fontos szerepet játszik, a megelőzés. Erre gyógyszeres kezelés valójában nincs. Javallott a rendszeres váladékoldás, párásítás. A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat.

A krupp kialakulása nagy eséllyel megelőzhető a sóbarlang terápia preventív jellegű használatával!

Fertőtlenítő hatása megakadályozza, hogy a szervezetünkben lévő baktériumok, vírusok tovább tudjanak szaporodni, ezáltal kisebb az esély a felülfertőződésre.

Váladékoldó hatásának köszönhetően megszűnik a váladékpangás a hörgőkben, így nincs tápanyag a baktériumok, vírusok tovább szaporodásához, így nagyobb eséllyel kerülhető el a szövődmények kialakulása.

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően felgyorsul a gyógyulási folyamat, megszűnik, vagy csökken a légúti visszafertőződések száma.

Immunrendszer erősítő hatásának köszönhetően, pedig az antibiotikumos kezelést követően szervezetünk működése könnyebben, gyorsabban helyreáll.